SREBRNA PLAKETA JSKD DRAGICI MAVEC


Dragica Mavec - pionirka sodobnega plesa v Šaleški dolini, bo v sredo, 29. januarja 2014 na Ljubljanskem gradu prejela SREBRNO PLAKETO Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa.

 

www.rtvslo.si/kultura/novice/zlata-plaketa-jskd-ja-za-mentorico-ljubiteljske-umetnosti/328557

www.paradaplesa.si/

www.dnevnik.si/kultura/zlata-plaketa-jskd-letos-dragici-breskvar-veskovic

 

OBRAZLOŽITEV

DRAGICA KAROLINA MAVEC

Srebrna plaketa JSKD za ustvarjalni prispevek  na področju sodobnega plesa

 

Karolina (Dragica) Mavec je pedagoginja, ki je v Šaleški dolini prva poučevala ustvarjanje s plesom in izražanje z gibom in v svojih štiridesetih letih ustvarjalnega dela vzgojila številne generacije plesne umetnosti. In ne le vzgojila, vtisnila jim je kreativnost in široko odprla plesna vrata, obenem pa postavila temelje za rast in širjenje plesne umetnosti v Velenju in na širšem prostoru tega dela Slovenije.  

Karolina Mavec je pridobljeni plesno pedagoški znanje pri Marti Pavlin - Brini in Živi Kraigher, slovenskih pionirkah  plesne sodobnosti, nadgrajevala naprej na raznih seminarjih doma in v tujini. Po vrnitvi iz Ljubljane je takoj začela orati novo ledino plesne sodobnosti v Velenju in Šaleški dolini. Od leta 1967 pa vse do upokojitve je vodila oddelek izraznega plesa na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju.

Vsa svoja leta je bila predana kreativnem in vzgojnem delu otrok ter mladostnikov. Velenje je zraslo v pomembno in prestižno središče slovenskega sodobnega plesa tudi po zaslugah njenega pedagoškega in umetniškega dela. Njeni plesalci so se vedno uvrščali v zaključne prireditve ZKOS in JSKD RS in bili za svoj ustvarjalni opus deležni tudi vidnih priznanj in nagrad. Njihove  koreografske stvaritve za otroke je posnela tudi RTV SLO in jih predvajala kot Koreografije glasbenih pravljic, Goskica Gagica, Rdeča kapica, Pastirček...

Karolina Mavec še vedno poučuje najmlajše plesalce v Plesnem studiu N Velenje in jih vodi po svetu plesnih pravljic. Za svoj bogat in izviren plesni opus je prejela številna pomembna priznanja: leta 1989 je  prejela  Listino Mete Vidmar za delo na področju sodobnega plesa ZKO Slovenije, 1983 Šilihovo priznanje, državno priznanje za dosežke na pedagoškem področju. Leta 1990 je prejela Napotnikovo priznanje na področju plesne dejavnosti, ki ga podeli MO Velenje in leta 2007 plaketo Mestne občine Velenje na področju kulture.

Pedagoški in umetniški prispevek Karoline-Dragice Mavec na področju sodobne plesne umetnosti, ki jo v zgodovinskem obdobju imenujemo tudi izrazni ples, ni pomembnem le na nivoju in za potrebe mesta Velenje ampak tudi na širšem območju Šaleške doline. S svojim znanjem in pionirsko energijo mladim plesalcem odpira nova ustvarjalna obzorja pri ustvarjanju novih slovenskih plesnih potencialov, zato Karolini-Dragici Mavec, pedagoginji, koreografinji sodobnega plesa in soustvarjalki slovenske zgodovine izraznega plesa JSKD podeljuje srebrno plaketo za ustvarjalni prispevek  na področju sodobnega plesa.

 

20.01.2014

Arhiv novic