• Nina Mavec Krenker
  • Lucija Boruta
  • Mateja Rožič
  • Dragica Mavec
NINA MAVEC KRENKER   

Plesati je začela že kot otrok, kar je bila logična posledica tega, da je njena mama Dragica Mavec poučevala izrazni ples na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje. Že kot najstnica se je udeleževala številnih plesnih seminarjev v Sloveniji in tujini, se poskušala v lastnem plesnem ustvarjanju, po končani srednji šoli pa plesala v predstavi »6.april« Matjaža Fariča in v Slovenskem mladinskem gledališču sodelovala v predstavi Tomaža Pandurja »ŠEHEREZADA«, za katero je koreografijo postavila Maya Milenović Workman. To je bila le še zadnja spodbuda, da se je odločila za študij plesa v tujini. V času študija je opravila tudi šolanje za učitelja jazz plesa na B.L.O.S.O. – na Vlaamskem ministrstvo za šport in kulturo. Leta 1992 je zaključila študij na Vlaamse Dansacademie Brugge v Belgiji in v Sloveniji nostrificirala diplomo, s katero je pridobila naziv - plesalka in učiteljica – z izobrazbeno visoko strokovno stopnjo na področju plesa. Po študiju v Belgiji je dobila zaposlitev v Continental dancers Co v Španiji, leta 1993 pa je v Velenju ustanovila PLESNI STUDIO N VELENJE, kjer svoje znanje prenaša na mlade plesalce, ki se  uvrščajo v sam vrh slovenskega ustvarjalnega plesa, saj se njene koreografije skoraj praviloma uvrščajo na državne revije plesnih skupin.

Sodelovala je pri ustanovitvi Akademije za ples v Ljubljani, kjer je  bila vodja katedre za džez ples. Leta 2010 je opravila habilitacijski izpit in pridobila naziv »predavateljica« za predmetno področje Plesno izražanje. Na akademiji je v študijskem letu 2011/12 predavala predmet moderna plesna tehnika.

Je avtorica številnih plesnih predstav za otroke (Pika praznuje rojstni dan, Lovec Jago, Sločkov rojstni dan, Palčicina novoletna jelka) in celovečernih plesnih predstav sodobno plesnega izraza (Mesto brez hiš, Ženska, ženske, ženski, Sanje gospe X, Mejna črta,  …).  Kot koreografinja je sodelovala pri muzikalu Čarovnik iz Oza in multimedijskih predstavah Chopin po Velenjsko, iMAGINARNE eSENCE, LISTAVCI ŠALEŠKE DOLINE… Leta 2006 jo je k sodelovanju v predstavi »ZAKAJBIMEKDOUSTAVIL« ponovno povabil Matjaž Farič. Je avtorica koreografij, izvedenih na državni proslavi ob Dnevu državnosti 2016   .

11. januarja 2014 je na oder postavila predstavo VČASIH PA ME PREPROSTO NI ...TAKRAT ME JE PRAVZAPRAV NAJVEČ, v kateri je zaplesalo 33 nekdanjih učenk Plesnega studia N Velenje. Ob tej priložnosti je Plesni studio N velenje prejel SREBRNO JUBILEJNO PRIZNANJE za 20 let delovanja in pomemben doprinos k razvijanju in širjenju plesne dejavnosti.

V vseh letih njenega delovanja so bile na oder postavljene številne krajše koreografije, veliko pa je bilo tudi uspehov njenih učenk/plesalk!

 

LUCIJA BORUTA

je svoje plesno znanje začela pridobivati v glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju, na oddelku za sodobni ples, pri Dragici Mavec. Kasneje je svoje plesno znanje nadgrajevala v Plesnem studiu N Velenje, pod vodstvom Nine Mavec Krenker, kjer še danes pleše in poučuje. Je aktivna članica Plesnega teatra Velenje, ker je plesala v številnih celovečernih predstavah, kot soavtorica pa se podpisuje pod plesno predstavo Pajkovke in Življenje je zavito v zlat čokoladni papir. 

Konec leta 2014 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani in si pridobila naziv diplomirana koreografinja in plesalka. Prav tako se udeležuje seminarjev doma in v tujini pod vodstvom že priznanih mentorjev, kjer si nabira še dodatne izkušnje. Sodeluje v raznih projektih kot plesalka in tudi kot koreografijna. Konec leta 2015, je prijela zlato značko Mete Vidmar za dolgoletne dosežke na plesnem področju.

Plesni treningi temeljijo na modernih/sodobnih plesnih tehnikah in raziskovalnem gibu. 

MATEJA ROŽIČ
je diplomirana profesorica Angleškega jezika in zgodovine.
Plesno pot se je pričela leta 1994 pod mentorstvom Nine Mavec Krenker v Plesnem studio N Velenje. Od takrat dalje je ples ena izmed njenih ljubezni, zato veliko časa posveti dodatnemu izobraževanju na plesnem področju. Izobražuje se na raznih seminarjih doma in v tujini. Je članica Plesnega teatra Velenje - Festival Velenje, ker je plesala v številnih celovečernih predstavah, kot soavtorica pa se podpisuje pod plesno predstavo Pajkovke in Življenje je zavito v zlat čokoladni papir.  Že več let poučuje skupino za sodobni ples na Gimnaziji Slovenj Gradec, poučevala pa je tudi predmet Plesno izražanje v študijskem programu za vzgojitelje predšolskih otrok na LU Velenje.
Konec leta 2015, je prijela zlato značko Mete Vidmar za dolgoletne dosežke na plesnem področju.

Njen stil združuje sodobne plesne tehnike z jazz baletom. 

DRAGICA MAVEC

je do upokojitve vodila oddelek za izrazni ples v glasbeni šoli Fran Korun Koželjski, Velenje. Na učiteljišču je obiskovala ure izraznega plesa pri Marti Pavlin Brini in kasneje obiskovala Glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je bila učenka Žive Kraigher. Dodatno se je izobraževala na raznih seminarjih doma in v tujini. Po izobrazbi plesni pedagog, se je vsa leta posvečala kreativnemu delu z otroci. Je dobitnica Listine Mete Vidmar (JSKD), za dosežke na področju plesa, prejela je Šilihovo značko za večletno prizadevno in posebno uspešno vzgojno izobraževalno delo, priznanje DPM, Napotnikovo priznanje, leta 2007  Plaketo MO Velenje za pomemben prispevek k razvoju sodobnega plesa v Šaleški dolini ter dolgoletno pedagoško in ustvarjalno delo, leta 2014 pa še SREBRNO PLAKETO Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa. Vodila bo VADBO ZA STAREJŠE.

 

www.paradaplesa.si/

www.rtvslo.si/kultura/novice/zlata-plaketa-jskd-ja-za-mentorico-ljubiteljske-umetnosti/328557